Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

8 ...

Шестерова Яна, користувач 1ua
Яна Шестерова
Тема: Клубне життя, відпочинок
ГАРНОГО КЛЬОВУ ВАМ, РИБАЛКИ!

27 червня ми відсвяткували День рибальства, а на черзі – День… рибалки, який офіційно відзначають ще з 1980 року. Традиційно святкування ще в радянські часи відбувалось у другу неділю липня. Так є і тепер в Україні. Цього року любителі та професійні рибалки відзначатимуть своє свято 13 липня.

З давніх-давен риболовна галузь була одним з основних видів діяльності в Україні. Її поширенню сприяла велика кількість річок, озер та інших водоймищ, а також вживання риби у харчуванні. Вона була предметом продажу та обміну на інші продукти. Джерела свідчать, що найкраще цей вид діяльності розвинувся за часів козаччини, коли населення масово переселялось на територію Дикого поля.

Загалом рибальство в Україні завжди грунтувалось на уважному й дбайливому ставленні до природи. У розпал літа воно стає основним заняттям багатьох терплячих чоловіків. Цей процес є дуже захоплюючим. Незважаючи на спеку, дощ, настирливих комарів, рибалки можуть годинами чекати кльову.

Риболовля загартовує, слугує джерелом додаткових сил. Місцевий рибалка Мар’ян Тадеушович Сікора запевняє, що вона робить людину більш витривалою і дає можливість відчути радість злиття з природою. Він розповідає, що вид риби залежить від місця ловлі. Але загалом у цей період на Поліссі найкраще ловиться карась, короп, краснопер, плотва, окунь, сом, щука та судак. Наші місцеві водой-мища неглибокі і вода в них прогрівається добре. Тому у червні гарний лов (поза місцями нересту риби). А от коли у липні та серпні починає «цвісти» вода і риба може добре харчуватися – цей процес стає складнішим.

Відомо, що риболовством захоплювався і Остап Вишня – письменник, риболов, мисливець. Упродовж життя він написав близько двох з половиною тисяч творів, в яких не один раз згадує про своє улюблене дозвілля. З великим замилуванням описує автор у гуморесці “Сом” природу, річку Оскол, диких каченят, з усмішкою розповідає неймовірні бувальщини про сомів, їхні звички, пригоди, що трапляються з рибалками. І робив неодноразово висновок: цей різновид діяльності приносить не лише заробіток, а й дивує багатством та красою нашої рідної природи.

Гарного кльову та вдалого улову вам, рибалки!

Мар’яна ГОРБАЧЕНКО, смт. Іванків.

Вирізка з газети: http://www.tribunapr...

11 липня 2014


8 ...


  Закрити  
  Закрити